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Purpose

The purpose of this release is:

    1.  to answer questions that were raised by local district staff at  six
        regional  technical  assistance sessions which were held in the Fall
        of 1989 on 89 ADM-22 "Residential Placement  Services  for  Adults";
        and

    2.  to provide regulatory interpretations on specific provisions of Part
        489 of the Department's regulations which  should  assist  districts
        and  operators  with  the administration of the Family-type Home for
        Adults (FTHA) program.

   RESPONSES TO QUESTIONS RAISED AT REGIONAL TECHNICAL ASSISTANCE SESSIONS

Question:

Should  an operator keep an "Inventory of Resident Property" (DSS-3027) when
the operator is not actually holding the valuables?

Answer:

Section 489.9(b)(4) only requires an operator to maintain an  inventory  for
all  items of value which the resident has voluntarily given to the operator
to hold in custody or to exercise control over.   If the  operator  opts  to
record  items which the operator is not holding,  this information should be
noted on the form.

Question:

Is  a  release  of information,  signed by the resident,  required to enable
local district staff to contact day programs to obtain their evaluation of a
resident's functioning and adjustment?

Answer:

No.   However,  an agency may require a release of information before giving
any information to local district staff.   If the resident refuses to sign a
release,  other arrangements should be made to  interview  the  resident  in
order  to  satisfy  the  requirement  that each resident must be interviewed
every six months as set forth in Section IV.A.2.a of 89 ADM-22.
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Question:

Is  there  any  mechanism  to  reimburse   Family-type   Home   for   Adults
(FTHA) operators for travel expenses related to training?

Answer:

No,   there  is  no mechanism to reimburse operators for expenses related to
training.

Question:

If  a  resident  requires  personal care services and these services are not
being provided by the operator but by a home health care  agency,   is  that
person considered a resident?

Answer:

Yes.  Section 489.2(a) of the Department's regulations defines a resident of
a  Family-type  Home  for  Adults  as  a person,  unrelated to the operator,
receiving long term residential care,  room and board,  personal care and/or
supervision.  The operator must provide a certain level of personal care, as
described in Section 489.10(c)  of  the  Department's  regulations.    If  a
resident requires additional care, personal care services can be provided by
a home health agency.   However,  the  definition  of  resident  is  totally
dependent on the needs of the resident, not who provides the care.

Question:

Can  the income from a boarder be considered as the outside source of income
for a FTHA operator?

Answer:

Yes.   Section  489.3(b)(8)  states  that  the  operator  of  a  FTHA  shall
demonstrate   sufficient  income,   not  solely  derived  from  income  from
residents, to meet the operator's household expenses.

Question:

Can  another  caseworker,  other than the homefinder,  conduct the interview
that is required every six months to assess the continued appropriateness of
the resident's placement and care?



Date  March 9, 1990

Trans. No.  90 INF-12                                           Page No.  4

Answer:

Yes.   When a services case is opened for a FTHA resident,   the  resident's
caseworker   can   conduct   the   required  six month interview and discuss
the caseworker's assessment  with  the  homefinder.    The  homefinder  must
document  this  discussion  and  include  the caseworker's assessment of the
resident in the facility file as part of the six month inspection report  in
accordance  with  the  progress  note recording requirements contained in 89
ADM-22.  Of course, the resident's service case record must also reflect the
casework contact in accordance with progress note reporting requirements.

Question:

Does the definition of "unrelated to the operator" mean that a brother  must
be certified to care for his handicapped sister?

Answer:

No.   As set forth in  Section 461-b.1(b) of the Social   Services  Law,   a
person  may  choose  to seek certification as a family-type home if they are
providing long term residential care and/or supervision to  persons  related
to them as long as the relationship is not that of spouse, child, stepchild,
parent, or in-law.   Once the home is certified the resident may be eligible
to receive Level I payments if the resident meets the eligibility criteria.

                    PART 489 REGULATORY INTERPRETATIONS

                             ADMISSION STANDARDS
                                489.7(b)(13)

Question:

What  is  the Department's policy regarding the appropriateness of admitting
or retaining:

    1)   A person who is in the active stages of Hepatitis B; and
    2)   A person who is a carrier of Hepatitis B.

Answer:

    1.  A person who is in the active stages of Hepatitis B
        is  infectious.    An  operator  may  not admit or
        retain a person who suffers  from  a  communicable
        disease  or  health  condition which constitutes a
        danger to other residents and staff.    Therefore,
        an  operator  may not admit or retain a person who
        is in the active stages of Hepatitis B.
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    2.  A  person  who  is  diagnosed  as  a  carrier   of
        Hepatitis  B  may  be  admitted  or  retained in a
        Family-type Home provided the person meets all the
        admission  and  retention  standards  outlined  in
        regulation.

                            MEDICATION MANAGEMENT
                                  489.10(d)

Question:

May  FTHA  operators accept medication orders from a Veterans Administration
(VA) hospital that are signed by nurse practitioners and psychologists?

Answer:

    At the present time,  nurse practitioners are not permitted by New  York
    State  Law  to  prescribe  medications,   and neither are psychologists.
    Although VA hospitals may not be subject to New  York  State  law,   our
    operators are.   Therefore,  in conformance with current state statutes,
    only physicians and physicians' assistants  may  prescribe  medications,
    and  operators  may  accept medication information for residents only if
    signed by physicians and physicians' assistants.

    We are aware that the Governor has recently signed into law a bill which
    will  allow  nurse  practitioners  to  prescribe drugs if they have been
    certified by the State Health Department as having completed  a  program
    which  includes a pharmacology component.   Since this law will not take
    effect for some time, the regulatory interpretation stated above will be
    operative until further notice.

Question:

What  procedures  should be followed when a resident is out of the home when
medications are distributed?

Answer:

    The  New  York  State  Department  of  Health advises that either of the
    following procedures must be followed when a  resident  is  out  of  the
    house during the time the medications are distributed:

    1)   The operator may give the total container (bottle,
         blister pack, etc.) to the resident; or

    2)   The resident may obtain a separate prescription for the
         medication that will cover the time the resident is gone.
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    In  lieu of giving a resident the entire container,  the operator should
    request residents to give prior notice when they are going out  for  the
    day(s)  to  allow  time  to  get  a new prescription for only the amount
    needed during the resident's absence from the FTHA.

    As an alternative to option  #1  above,   the  resident  may  remove  an
    appropriate  quantity of medication under staff supervision.   This will
    allow the resident to take only the required amount for the time out  of
    the home,  and will allow the FTHA to retain the remaining medication in
    the original container.

Question:

May operators impose a policy to determine the  degree  of  supervision  the
resident  needs even though the physician has stated the resident is capable
(or incapable) of self-medication?

Answer:

No.   Operators may not impose  such  a  policy  on  residents.    Residents
who  are  determined  by their physicians to need supervision and assistance
must receive it.   Residents determined by their physicians to be capable of
self-administration  who  wish  to  self-administrate may not be required by
operators to delegate this responsibility to the  operator.    If  operators
have  reason  to  believe  that  a  resident  is  no longer capable of self-
administration without assistance,  the relevant information must be brought
to    the    physician's  attention.    After  the  physician  reviews  this
information,  he may  revise  the  medical  evaluation  in  accordance  with
Section 489.10(d)(8).

Question:

May  the  operator  maintain medications for residents whose physicians have
attested to their ability to self-medicate, but the residents prefer to have
the operators maintain and dispense their medications?

Answer:

The regulations do not  prohibit  operators  from  storing  medications  for
residents  whose  physicians state that they are capable of self-medication.
Residents who are capable of self-medication and have physicians' statements
attesting to this should,  however,  be encouraged to self-medicate in order
to lead as independent a lifestyle as possible.

Question:

May a FTHA operator set up a system whereby some  residents  who  have  been
determined by their physician to need assistance with self-administration of
medications,  will,  upon the judgment of the  operator,   not  be  observed
ingesting their medication?
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Answer:

No.    Section  489.10(d)(6)  requires  that  for  residents  in   need   of
supervision and assistance,  the operator must establish a system to observe
and record residents taking their medication,  as well  as  supervising  and
assisting the residents.

                        RESIDENT FUNDS AND VALUABLES
                               489.9(b)(2)(3)

Question:

May  an  operator  of  a  FTHA  give  a resident a monetary advance from the
following month's personal needs   allowance  (PNA)  and  then  provide  the
resident the monthly allowance less the amount advanced?

Answer:

Yes, an operator may give the resident a monetary advance from the following
month's PNA and deduct that amount from the monthly allowance before  giving
it to the resident.   There must be written documentation of the transaction
which must include the following:

    1)   the resident's request for the advance;

    2)   a receipt signed by the resident for the amount advanced;

    3)   written  authorization  from  the  resident  to  deduct  the amount
         advanced from future PNA funds; and

    4)   a record of repayment or reconciliation.

                             RECORDS AND REPORTS
                                  489.7(o)

Question:

With reference to  the  DSS-2949,   Personal  Data  Sheet,   who  may  be  a
"resident's representative" and who may be a "resident's admission sponsor?"

Answer:

For  purposes  of  the  DSS-2949 only,  "resident's representative" is to be
interpreted  as  whomever  the  resident  designates   as   the   resident's
representative.  If there is no next-of-kin or if the resident does not wish
to designate a relative, then the resident may designate another individual,
or leave this box blank.
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"Resident's  Admission Sponsor (if any)" shall be interpreted as any person,
agency or entity who intercedes to advocate for the client to be admitted as
a resident or anyone who may guarantee funding for the resident.

                           ENVIRONMENTAL STANDARDS
                                  489.12(n)

Question:

May an operator limit smoking to designated areas within the home?

Answer:

The  operator  has  the authority to designate specific areas as either non-
smoking or smoking.

Question:

Should  a resident who may create a potential fire hazard be moved to a room
close to the operator?

Answer:

There  is  nothing  in  regulation  to  prohibit  an  operator from moving a
resident who may create a fire hazard to a room close to the operator.

Question:

Should smoke alarms be placed in the rooms of residents who smoke?

Answer:

There is nothing in regulation to prohibit the placement of smoke alarms  in
rooms of residents who smoke.

Question:

May a resident be charged for damage resulting from careless smoking?

Answer:

There is nothing in regulation to  prohibit  an  operator  from  charging  a
resident for damage resulting from careless smoking.
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Question:

What are the "careless smoking" criteria that make a resident  a  danger  to
himself and to others and therefore, inappropriate for a FTHA?

Answer:

The following list provides some "careless smoking" criteria to determine if
a resident is a danger to self or to others:

    1.  habitually smoking in non-designated areas;
    2.  leaving cigarettes unattended; and
    3.  not extinguishing a cigarette completely.

If, in the operators' judgment, the resident causes,  or is likely to cause,
danger  to self or others (Section 489.7(b)(4)) and/or repeatedly behaves in
a manner which directly impairs the  well-being,   care  or  safety  of  the
resident  or  other  residents,   or which substantially interferes with the
orderly operation of the  home (Section 489.7(b)(5)),    the  operator  must
initiate an involuntary termination proceeding or transfer the resident,  as
appropriate, in order to protect the other residents.

                                          ______________________________
                                          Judith Berek
                                          Deputy Commissioner


